Notícies

Reg en arbres pistatxers: Sabeu com cuidar-los?

14 març, 2022 | Corporatiu

50% de festucs que es consumeixen al món provenen d’Iran, però sabeu que també se sembren a la zona de Lleida i d’altres regadius propers a Segarra Garrigues?

A continuació us expliquem uns punts importants de com cultivar i cuidar els pistatxers.

Els arbres de festucs creixen bé en qualsevol classe de sòl, però els més recomanables són el sorrenc o franc-sorrenc.

L’objectiu principal del reg en els pistatxers és avançar l’entrada en producció del fruit i maximitzar la rendibilitat. Amb un bon disseny i una bona gestió del reg es poden aconseguir produccions entre 1500 i 2000kg/ha mentre que en una finca de secà les produccions solen estar al voltant dels 200kg/ha.  

S’aconsella dissenyar un sistema de reg per degoteig, preparat per enterrar.

El primer any les mànegues se situen a un costat de l’arbre i separades a uns 25cm de distància de les arrels. El segon any de cultiu, es separen encara més i s’acostuma a instal·lar-hi una segona línia de degoteig al costat oposat per afavorir-ne el desenvolupament radicular ambdós costats del tronc. El tercer o quart any es poden enterrar les mànegues a uns 20-30cm de profunditat (reg enterrat) depenent del tipus de sòl. L’objectiu del reg és mullar un 30% del volum del sòl.

 

 

El reg enterrat ens permet un estalvi d’aigua entre un 10% i 20%, a més a més es  protegeixen les canonades de possibles avaries superficials, hi ha una reducció de les pèrdues per evaporació, reducció de males herbes i d’altres desperfectes que podrien ser produïts per animals.

 

 

És recomanable instal·lar-hi sensors d’humitat i altres elements per mesurar la disponibilitat d’aigua i una millor observació de la seva capacitat d’absorció (així evitar pèrdues d’aigua i fertilitzants).

pistatxo, pistatxos, festuc, festucs, pistatxers
gestió a distancia, irriga control, progrès, agrònic

A les finques de festucs on vam realitzar la instal·lació, els sistemes inclouen també filtratge, fertirrigació i programador automàtics. Els clients poden gestionar-ho tot a distància en temps real i/o consultar històrics d’altres campanyes de reg, des del mòbil, tablet o PC.

Quan i com regar pistatxers?

 

 

 

Mentre els arbres són joves – es recomana regs curts i freqüents perquè puguin desenvolupar un bon sistema radicular. Quan els arbres es faran adults i grans es recomana fer regs llargs i amb menys freqüència, ja que són més sensibles al dèficit d’aigua.

 

 

A la botiga de IRRIGA pots trobar tots els materials necessaris per al teu sistema de reg.

 

 

A IRRIGA apostem només pels materials de qualitat perquè cada instal·lació que fem pugui servir als clients durant molts anys.

 

 

Especialment en un cultiu com és el del pistatxo, això és molt important, perquè la seva producció es pot allargar fins a 50 any o més.

 

 

 

Voleu saber-ne més, poseu-vos en contacte amb nosaltres!

 

 

 

Notícies recents

El sistema antigelada PULSAR

El sistema antigelada PULSAR

Voleu saber com funciona el sistema antigelada PULSAR?     La base és el sistema de microaspersió, però amb un afegit – incorpora un polsador. El seu objectiu és aconseguir més estalvi d'aigua. La presa de l'aigua la fem amb un emissor autocompensant (pot...

Encara existeix risc de les gelades!

Encara existeix risc de les gelades!

🌱☀️Ja s'olora la primavera! Però no baixeu la guàrdia que encara existeix el risc de gelades! Ho demostren les gràfiques 📉 dels nostres sensors-psicròmetres automàtics de la última nit. Encara que la temperatura seca no va baixar per sota de 10 graus, la humida estava...

ca