Encara que l’hivern és l’època de l’any amb més gelades, el problema arriba a la primavera. A l’hivern els fruiters resisteixen les gelades, ja que estan en parada vegetativa. Només en casos molt extrems les gelades poden arribar a matar els cultius. A la primavera molts arbres floreixen i és llavors quan les gelades aporten més risc per als agricultors. Les gelades maten les flors i per tant disminueixen considerablement la futura producció.
Com funciona el sistema antigel?
Mitjançant la baixa aplicació d’aigua de forma constant. L’objectiu principal és recobrir la planta amb una fina capa de gel i mantenir-lo humit. L’aigua en refredar desprèn calor que escalfa l’ambient i a més a més es manté a 0ºC fins que es congela tota. D’aquesta manera es conserva el cultiu a baixa temperatura però sense arribar a la congelació.
Quan he de posar en marxa el sistema antigel?
A 2ºC i en cas de previsió de gelada però s’ha de tenir en compte què és necessari una hora de funcionament previ a la gelada i d’aquesta manera tenir l’arbre preparat per a la primera capa de gel. Com major humitat menor risc a baixes temperatures i menys pèrdues per evaporació tindrem.
Aplicacions i avantatges
– És un sistema de protecció per a fruiters de tots els tipus
– Control climàtic a les parcel·les
– Aplicacions foliars de fitosanitaris I fertilitzants
– Augmenta la productivitat de la parcel·la
– És un sistema molt rentable
– Fàcil d’instal·lar.